Benodigdheden voor elke sporter

Benodigdheden voor elke sporter

17 February 2023 Off By Elselien

Iedereen die actief bezig is, weet hoe belangrijk het is om goed te eten. Iemand moet voldoende van de correcte voedingsstoffen binnen krijgen, om genoeg energie te hebben om de dag door te komen en alles te doen wat iemand maar zou willen doen. Iedereen die serieus aan het sporten is, weet dit ook. Vaak weten zij net iets meer specifiek wat het menselijk lichaam nodig heeft wanneer er veel bewogen wordt. Dit zijn de juiste proteïnes en zuren. In deze blog staat er meer uitleg over twee belangrijke onderdelen van een actieve levensstijl: whey protein en aminozuren.

Whey protein

Proteïne, oftewel eiwitten, worden ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Deze zijn nodig om het lichaam te helpen herstellen en om nieuwe cellen aan te maken. Whey protein is een natuurlijk product. Het komt vrij bij de productie van kaas, omdat het afkomstig is uit koemelk. De vloeistof die overblijft na de productie van kaas wordt wrongel genoemd. Dit wrongel wordt koud gefilterd en gedroogd om whey eiwitpoeder te creëren.

De reden dat whey zo belangrijk is voor spieropbouw, is omdat het essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren worden niet op natuurlijke wijze door het menselijk lichaam geproduceerd. Whey protein wordt sowieso al goed opgenomen in het menselijk lichaam. Pure whey protein en whey isolaat hebben zelfs een nog hogere biologische waarde. De voordelen van whey protein zijn dat deze spiergroei ondersteunen en helpen om spieren te herstellen. Hoe meer spiermassa iemand heeft, hoe efficiënter de vetverbranding zal werken. Het is dus belangrijk voor sporters en iedereen die wat gewicht zou willen verliezen.

EAA

EAA is een afkorting voor Essential Amino Acids, oftewel essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen waar eiwitten uit bestaan. Er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam aan worden gemaakt. Iemand kan deze binnen krijgen door voeding of voedingssupplementen. EAA’s zorgen voor gezonde spieren. Onder andere helpen de aminozuren met spiergroei, maar ze verminderen ook de afbraak van spiermassa. EAA’s werken aan het opnieuw opbouwen van vetvrije spiermassa en de instandhouding van normale botten. Zeker belangrijk, dus! Essentiële aminozuren zijn niet alleen belangrijk voor sporters en iedereen met een actieve leefstijl. Ook ouderen kunnen er zeker baat aan hebben. Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen een hogere behoefte hebben aan eiwitten. Het afbreken van spieren gebeurt sneller wanneer iemand ouder wordt. Zij kunnen dus zeker wat meer aminozuren en eiwitten gebruiken.

EAA kopen kan gedaan worden bij Houseofnutrition, de plek waar elke sporter heen moet om aan de goede voedingssupplementen te geraken.